Reklama
 
Blog | Veronika Oušková

Nehazarduj aneb tyhle párky nejsou pro občany

Sedíme se sousedem v hospodě a nadáváme na hernu, která je v místním nákupním středisku. Proč to tady je? Proč hned vedle základní školy? Může to být pro slušného člověka vůbec přínosem? A není to pro všechny slušné lidi jenom zbytečné riziko? Riziko, že hazardu sami nenápadně propadnou či že se setkají s kriminalitou, kterou páchají právě ti, kteří již hazardu propadli? Proč bychom měli s našimi dětmi kolem herny a těch divných lidí, kteří se kolem herny motají, procházet pokaždé, když jdeme koupit rohlíky? A vůbec, nedá se s tím něco dělat?

Sedm vyvolených ostrůvků hazardu

O dva dny později koukám na zprávy, které na sociální síti začala šířit paní Hana Jandová z místní opozice. Objevuji informaci, že městská rada Prahy 12 v rámci regulace (?) hazardu stanovila sedm míst, kde by mělo být možné 24 hodin denně provozovat loterie a jiné podobné hry. Na malý okamžik se zaraduju, že třebas ta „naše“ herna nebude mezi vyvolenými. Ale ne, herna tam ve skutečnosti je. Začnu se o to zajímat víc.

Zjišťuji, že vlastně na Praze 12 už od roku 2011 platí nulová tolerance hazardu, tj. že by tady žádný hazard být neměl. Co to vlastně znamená, vždyť tady ta naše herna pořád je?! Pomalu to začínám chápat. Praha 12 vyhlásila už před časem nulovou toleranci, žádná herna by tu tedy být neměla, kromě těch, které mají speciální povolení od ministerstva financí. Těm by dříve či později licence vypršela a i tyto herny by měly zaniknout. To by byl přirozený vývoj, když by naši radní nedělali nic. Ale oni konali. Rada městské části Praha 12 bez hlasování zbytku zastupitelstva, bez možnosti vyjádření občanů, vytvořila seznam sedmi míst, která by měla být zanesena do přílohy pražské vyhlášky jako zbývající ostrůvky legálního hazardu. A ejhle, jedná se právě o ty herny, které svůj provoz neukončily s předchozím vyhlášením nulové tolerance hazardu. Provozovatelé tedy vyčkali až jejich konkurenti zavřou a nyní se jim dostalo posvěcení od našich radních, kteří jejich existenci nevyloučili ani do budoucna.

Co bylo kritériem pro výběr právě těchto sedmi heren? Těžko říct, to se nikde nepíše. V usnesení Rady městská části Praha 12 ze dne 20. dubna jsou jednotlivá místa blíže popsána. Podívejme se na hernu na adrese Kutilova 3060, jedná se o hernu v komplexu místně zvaném „Labe“. K této provozovně je mimo jiné uvedeno, že „zde v minulosti nedocházelo k žádným problémům s rušením veřejného pořádku“ a že, se místo nenachází v blízkosti škol. Tady mi málem spadly brýle. Četl si to po sobě vůbec někdo? Ví ti lidé, o čem píší? Nebo je to snad záměrná lež? Kdo ví, v každém případě je to pěkná hajdalákovina. Neb daná provozovna je v blízkém sousedství základní školy a k rušení veřejného pořádku zde dochází a o tom snad ani nelze vést žádné diskuze. Začíná ve mě vřít krev. Koukám, kdo to podepsal – naše starostka Daniela Rázková (ještě si vybavuji její předvolební plakáty s heslem „nehazarduji“ …) a její zástupce Robert Králíček. Hmm, to jsou mi věci.

Reklama

Všechno je jednou poprvé – střet s komunální politikou

Začínám se blíže zajímat o možnosti zúčastnit se blížícího se mimořádného zasedání Zastupitelstva městské části Praha 12, kde se má po návrhu opozice téma hazardu znovu otevřít. Volám sousedovi z úvodu tohoto článku a domlouváme se, že vyrazíme společně. Bereme děti, přidává se manžel a ještě další kamarádi. Chceme našim politikům přinejmenším sdělit, že nechceme hernu vedle místní školy. 

19. května 2015 v 17:00 dorážíme na místo. Jsem trochu nervózní, že dorazíme pozdě neb jednání mělo začít právě v pět. No jo, to když bych tušila, co přijde, tak se ještě cestou stavím někam na svačinu … V 17:00 se neděje vůbec nic. Lidé postávají, sedí, povídají si, v sále to hučí, ale nic moc se neděje, asi není kam spěchat. Musíme stát, kromě nás se přišlo podívat pár dalších občanů a pro nás občany tam celkově moc místa k sezení není. Po dalších dlouhých minutách se něco začíná dít, radní řeší procesní záležitosti spojené se shromážděním, z našeho pohledu nic sporného, ale přesto již u toho se opozice s koalicí zvládne solidně hádat. Hodinu (!) se řeší, jestli hned prvním bodem za procesními záležitostmi bude téma hazard, tak jak bylo předem oznámeno, neb kvůli hazardu celý tento mimořádný humbuk přece vzniknul. Je zde silný tlak koaličních partnerů, kteří se zasazují o to, aby byl tento bod přesunut až někam dozadu, tj. do večerních hodin, i přesto, že příchozí občané evidentně příšli vyslechnout jednání na téma hazard. Nakonec zůstane u původního programu, celý počáteční cirkus byl tedy úplně zbytečný. Jen to v nás zanechává dojem, že zde existuje jistý zájem, aby občané u jednání pokud možno nebyli.

Následuje vášnivá diskuze, do které se kromě zastupitelů hojně zapojují také občané, kteří nesouhlasí s již odsouhlaseným seznamem sedmi heren, ale také ti, pro které jsou herny živobytím. Obvyklým argumentem z pódia, na němž sedí naši radní, je fakt, že zanikání legálních heren vede k nelegálnímu hazardu (šmárja, tak od čeho vás hoši a děvčata máme, potírání nelegálních aktivit je přece taky ve vaší kompetenci …), jsou nám předčítány statistiky, které bagatelizují rozsah a dopady gamblerství, jeden z radních si vylévá své srdíčko, že ty bedny taky vlastně párkrát hrál, a že to přece až takový problém není. Dozvídáme se také informaci, že někteří lidé chodí do heren relaxovat. Starostka několikrát emotivně prohlašuje, že ona je proti hazardu. Hodně se řeší procesní záležitosti, kdo co mohl a nemohl a jak a kdy to měl udělat. Situace je nepřehledná, nicméně jasný odpor proti uvedenému seznamu sedmi heren zní pouze z úst opozičních zastupitelů.

Tyhle párky nejsou pro občany

Kolem  deváté večerní, kdy už jsme z toho začínali být unaveni a trochu zoufalí, byla vyhlášena pauza v jednání. Zastupitelé začali svačit. Chtěli jsme si v tamním „zastupitelském“ bufetu koupit jediné nabízené jídlo – párky – avšak bylo nám řečeno, že „pro občany už není“. Hmm, aktivní občané sice jsme, ale hlady kvůli hazardu přece nepojdeme, vyrážíme proto do nedaleké pizzerie. Na jednání se vracíme v deset veřer, zrovna se hlasuje o návrhu opoziční zastupitelky, který jasným způsobem říká, že žádný seznam sedmi heren nebude. Návrh neprošel. Následuje hlasování o nesrozumitelném návrhu, který říká, že zastupitelstvo „nepožaduje žádné další změny“ v příloze pražské vyhlášky o hazardu a navíc uvádí, že zastupitelstvo ukládá radě, aby stanovila kritéria pro výběr regulovaných provozoven (proč stanovovat kritéria pro výběr heren, kdy žádné herny nechceme..?). Nic se neříká o tom, že předchozí usnesení rady, která vybrala sedm hazardních míst, bude zrušeno. Zjevně to nechápe nikdo kromě koaličních partnerů. Návrh prochází a my odcházíme se smíšenými pocity domů. Takže co tedy, bude herna v naší ulici nebo nebude?

Mediální body především

Další den se rozpoutá velmi bouřlivá diskuze na sociálních sítích. My, opoziční zastupitelé a další lidé, kteří byli přítomni jednání, se ohrazujeme proti jednání a kritizujeme nejasný výsledek. Oficiální stránky Prahy 12 včetně starostky se chlubí, že problém hazardu byl vyřešen a kritizují opozici, že vede politické útoky na starostku. Radní nejsou schopni jasně zavrhnout seznam sedmi heren a vysvětlit, jaké kroky zaujali, aby bylo stornováno předchozí usnesení (jehož výsledek již byl oficiálně oznámen magistrátu). Jsme velmi zvědaví, jak to nakonec dopadne. Snad herna v naší ulici dostane skutečně červenou, byli bychom rádi!